• image01

    ZAPISI IZ ZNANOSTI V PRAKSO

25. Oktober 2018

IZBIRA PRAVEGA SEDEŽA

Na enem izmed kolesarskih seminarjev v Veliki Britaniji so postregli s podatkom, da se med 40 in 90 % kolesarjev sreča s problemi in bolečinami v predelu, kjer smo v stiku s sedežem. Verjetno je odstotek še večji, a nas kar nekaj tega ne opazi, saj menimo, da je to za kolesarjenje normalno. Dejstvo je, da na trgu ni dobrih in slabih sedežev, pač pa so primerni in neprimerni. Velika večina trgovcev je s prodajo sedežev omejena na znamko, ki jo prodajajo in redko kateri omogočajo testne sedeže.

 
18. Oktober 2018

OVALNI ZOBNIKI: DA ALI NE?

Kolesarski svet pozna ovalne zobnike že dobro stoletje, kljub temu pa so uporabljeni zgolj v manjši meri. Eden izmed možnih razlogov neuporabe bi lahko bilo tudi pomanjkanje konsistentnih dokazov o njihovi učinkovitosti. Naše lastne raziskave so prišle do zanimivih odkritij.

 
18. Avgust 2016

STAREJŠI KRONOMETRIST: ŠTUDIJA PRIMERA

V laboratorij pogosto prihajajo starejši kolesarji, ki se največkrat srečujejo s problemi neudobja. Z leti prihaja do upada sposobnosti prilagoditve živčno-mišičnega in skeletno-tetivnega sistema. To največkrat izkusijo prav starejši kolesarji, ko ne morejo biti v enakem položaju dalj časa, kot pred leti. 

 
18. Februar 2016

MOČ MED KOLESARJENJEM V KLANEC

Se še spomnite zadnje Dirke po Franciji, tiste etape, na kateri je končni zmagovalec Chris Froome v prvi gorski etapi v Pirenejih porazil druge in se s solo vožnjo odpeljal proti vrhu, druge kolesarje pa pustil daleč v ozadju? Tudi če smo pričakovali tesne boje za skupno razvrstitev, se je na prvi pogled zdelo, da je Froome dirko dobil z lahkoto in je bil, še posebno v tisti etapi, razred boljši od drugih.